Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Słonecznik, suszone pomidory w oleju, cebula i czosnek to kluczowe składniki, które tworzą pełnię smaku w tej paście. Słonecznik nadaje gładkość, suszone pomidory dodają intensywności, a cebula i czosnek dodają głębi smaku. Idealna kombinacja do smarowania kanapek lub jako dodatek do sałatek.
Składniki dla 5 porcji:
- Słonecznik nasiona łuskane - 150 g
- Suszone pomidory w oleju - 270 g
- Cebula - 100 g
- Cukier trzcinowy - 10 g
- Sok z cytryny - 10 ml
- Czosnek - 10 g
- Sól - 5 g
- Przyprawy - sól, sok z cytryny, czosnek, cukier
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, miseczka, malakser
Przepis krok po kroku
- Pestki słonecznika opłucz na sitku. Następnie umieść w miseczce i zalej wodą. Odstaw na 2 godziny by napęczniały.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelnie wlej łyżkę oleju ze słoika z pomidorami i podsmaż na nim cebulę, aż zrobi się złota.
- W malakserze umieść suszone pomidory, cebulę i połowę oleju ze słoika.
- Dodaj cukier, ząbki czosnek bez łupinek oraz sok z cytryny.
- Zmiksuj na gładką masę (może być jeszcze płynna).
- Dodaj odsączone pestki słonecznika. Miksuj całość, aż masa zrobi się gładka.
- Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Suszone pomidory zawierają również potas, w 100 g suszonych pomidorów jest go aż 12 razy więcej niż w 100 g świeżych warzyw
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk