Pasta z makreli z twarogiem

Opublikowano: 29.07.2021 r.
Makrela wędzona, jajko i ser twarogowy – to trio, które króluje w tej pysznej paście. Te składniki tworzą bazę, którą wzbogaca majonez oraz musztarda, dodając charakterystycznego smaku. Idealne połączenie na kanapki, które można przygotować w kilka chwil.
Składniki dla 3 porcji:
- Makrela wędzona - 175 g (pół szt)
- Jajko - 1 szt.
- Ser twarogowy chudy - 100 g
- Majonez - 25 g (1 łyżka)
- Musztarda - 10 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duża miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Jajko ugotuj w rondelku na twardo. Przestudź je i obierz. Całość pokrój bardzo drobno.
- Makrelę obierz ze skóry i ości. Całość rozdrobnij widelcem, sprawdzając czy nie zostały pozostałości ości. Rybę połącz z jajkiem.
- Twaróg rozdrobnij widelcem i połącz z rybą i jajkiem.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj majonez i musztardę.
- Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowa pasta pełna białka i Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny