Pasta z makreli z puszki
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Makrela w pomidorach z puszki, duża ilość cebuli, jajka na twardo, kukurydza konserwowa, świeży koperek i majonez – z tych prostych składników możemy wyczarować pyszną pastę, która sprawdzi się idealnie na kanapkach czy jako dodatek do różnych dań. To szybka i smaczna propozycja na domowy posiłek.
Składniki dla 5 porcji:
- Makrela w pomidorach (konserwa) - 400 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Jajko - 4 szt.
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Majonez - 120 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- miska, malakser
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Makrelę umieść w malakserze, dodaj do niej jajka i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
- Obierz cebulę z łupiny, posiekaj w drobną kostkę.
- Posiekaj koper.
- Do pasty dodaj majonez, cebulę, koper, kukurydzę, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą.
- Całość wymieszaj dokładnie.
- Pastę podawaj na kromce świeżego pieczywa żytniego.
Komentarz dietetyka
Pasta z makreli z puszki to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Makrela jest także świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Makrela jest dość kaloryczna, lecz jest to bardzo wartościowy produkt pod względem odżywczym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny