Pasta z makreli w oleju
Opublikowano: 09.02.2022 r.
Makrela w oleju, cebula, ogórki kiszone i jajka – to podstawowe składniki, które tworzą wyjątkową pastę, idealną do kanapek czy jako dodatek do przekąsek. W połączeniu z kremowym jogurtem greckim i świeżym szczypiorkiem, pasta zyskuje wyrazisty smak i kremową konsystencję.
Składniki dla 10 porcji:
- Makrela w oleju - 170 g (w oleju)
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Ogórki kiszone - 150 g (3 sztuki)
- Jajko - 4 szt.
- Jogurt grecki pełnotłusty - 40 g
- Szczypiorek - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie je ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Makrelę odsącz z nadmiaru oleju, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
- Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Jajka i warzywa umieść w misce z rybą.
- Posiekaj szczypiorek i dodaj do miski.
- Następnie dodaj jogurt, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Makrela jest rybą morską, dlatego też jest bardziej bogata w tłuszcze omega 3 (EPA i DHA). Dodatkowo zawiera znaczną ilość witaminy A odpowiadającej za prawidłowe widzenie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk