Pasta z makreli Thermomix
Opublikowano: 09.02.2022 r.
Makrela wędzona, jajka, cebula i odrobina majonezu – te składniki tworzą niezwykle smaczną pastę z makreli za pomocą Thermomixa. Dzięki nim, pasta ma wyjątkowy smak, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom rybnych przekąsek. Dodatkowo, natka pietruszki nadaje jej świeżość i aromat.
Składniki dla 20 porcji:
- Makrela wędzona - 300 g (1 sztuka)
- Jajko - 4 szt.
- Cebula - 30 g (1/2 sztuki)
- Natka pietruszki - 15 g
- Majonez - 30 g
- Musztarda - 15 g
- Masło - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix), koszyczek (thermomix), przystawka varoma (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Do naczynia Thermomixa wlej 400 ml wody, włóż koszyczek i umieść w nim jajka.
- Gotuj przez 14 min / Varoma / obroty 1.
- W tym czasie makrelę oczyść ze skóry, głowy i ości. Oczyszczone kawałki ryby odkładaj na talerzu.
- Po tym czasie wyciągnij jajka, ostudź i obierz a naczynie Thermomixa umyj i osusz.
- Włóż do naczynia pietruszkę i rozdrobnij przez 3 sekundy obroty 8. Przełóż do innego naczynia.
- Następnie do naczynia Thermomixa włóż pokrojoną na duże części cebule. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.
- Kopystką zgarnij na dno naczynia. Dodaj masło i duś 3 minuty / 120 stopni / obroty 1.
- Dodaj ugotowane jajka, majonez, musztardę i pietruszkę.
- Wymieszaj wszystko przez 5 sekund / obroty 3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Gotową pastę przełóż do zamykanego naczynia i przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Makrela jest rybą morską, dlatego też jest bardziej bogata w tłuszcze omega 3 (EPA i DHA). Dodatkowo zawiera znaczną ilość witaminy A odpowiadającej za prawidłowe widzenie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk