Pasta z makreli i jajka
Opublikowano: 20.11.2021 r.
Makrela wędzona, jajka ugotowane na twardo i majonez light - to trio podstawa na pyszną pastę z makreli i jajka! Wszyscy zwolennicy rybnych smaków będą zachwyceni. Dodaj do tego jeszcze odrobinę posiekanego ogórka kiszonego i cebulki, a przekąska zyska charakterystyczny smak. Idealne na kanapki czy jako dodatek do świeżego chleba!
Składniki dla 4 porcji:
- Makrela wędzona - 125 g
- Jajko - 2 szt. (ugotowane na twardi)
- Ogórek kiszony - 40 g (1 sztuka)
- Cebula - 25 g
- Majonez light - 30 g (2 łyżki)
- Koperek - 1 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Makrelę wędzoną oczyść z ości i skóry. Mięso z ryby w małych kawałkach wrzuć do miseczki.
- Jajka obierz i pokrój na drobną kostkę.
- Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Koperek posiekaj.
- Wszystkie przygotowane składniki wrzuć do miseczki, gdzie jest już makrela.
- Dodaj majonez, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Dokładnie wszystko wymieszaj widelcem.
- Przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Makrela jest rybą morską, dlatego też jest bardziej bogata w tłuszcze omega 3 (EPA i DHA). Dodatkowo zawiera znaczną ilość witaminy A odpowiadającej za prawidłowe widzenie
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk