Pasta z makreli fit
Opublikowano: 09.02.2022 r.
Makrela wędzona, ogórki kiszone, jogurt naturalny i jajka – te składniki tworzą bazę naszej pasty z makreli fit. To naprawdę szybka i prosta w przygotowaniu przekąska, która świetnie sprawdzi się na kanapkach czy jako dodatek do sałatek. Pasta jest lekka, a jednocześnie sycąca dzięki bogactwu białka i zdrowych tłuszczy.
Składniki dla 15 porcji:
- Makrela wędzona - 300 g (1 sztuka)
- Cebula szalotka - 30 g
- Ogórki kiszone - 150 g (3 sztuki)
- Szczypiorek - 1 g
- Jogurt naturalny - 100 ml (gęsty)
- Musztarda - 20 g (1 łyżka)
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Gdy ostygną pokrój w kostkę.
- Makrelę oczyść ze skóry, głowy i ości. Oczyszczone kawałki ryby przekładaj do miski.
- Ogórki kiszone i szalotkę pokrój w drobną kostkę. Dorzuć do miski z rybą.
- Posiekaj szczypiorek i dodaj do miski.
- Dodaj pokrojone jajka, jogurt naturalny i musztardę.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Makrela jest rybą morską, dlatego też jest bardziej bogata w tłuszcze omega 3 (EPA i DHA). Dodatkowo zawiera znaczną ilość witaminy A odpowiadającej za prawidłowe widzenie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk