Pasta z łososia
Opublikowano: 22.06.2021 r.
Łosoś wędzony, jajka, koperek, sok z cytryny – to tylko niektóre z kluczowych składników do przygotowania pysznej pasty z łososia. Dodaj do tego serek śmietankowy i odrobinę musztardy, a otrzymasz proste, ale smakowite smarowidło idealne na kanapki. Szybkie i łatwe w przygotowaniu – idealne na szybkie śniadanie czy kolację.
Składniki dla 18 porcji:
- Łosoś wędzony - 200 g (2 opakowania)
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
- Koperek - 12 g (3 łyżeczki)
- Sok z cytryny - 20 ml (2 łyżki)
- Musztarda - 10 g (1 łyżeczka)
- Serek śmietankowy - 30 g (3 łyżeczki)
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 18
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, miska
Przepis krok po kroku
- Koperek posiekaj.
- Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie (10 minut). Następnie ostudź je, obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki.
- Wędzonego łososia podziel na mniejsze kawałki.
- W misce blendera umieść łososia, jajka, serek śmietankowy, sok z cytryny i musztardę. Wszystko razem zblenduj.
- Na koniec dodaj nieco świeżo mielonego pieprzu oraz koperek i całość wymieszaj.