Pasta z jajek i twarogu
Opublikowano: 23.01.2022 r.
Jajka, twaróg, majonez i musztarda to główni bohaterowie tej smakowitej pasty. Jajka nadają jej konkretnej tekstury, a twaróg dodaje kremowości. Majonez świetnie łączy składniki, a musztarda dodaje wyrazistości. Na koniec szczypiorek, który wprowadza świeżość i soczystość do tego prostego, ale niezwykle apetycznego dania.
Składniki dla 7 porcji:
- Jajko - 8 szt.
- Ser twarogowy półtłusty - 125 g (1/2 kostki)
- Majonez - 40 g (4 łyżki)
- Musztarda - 10 g (1 łyżka)
- Szczypiorek - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Ostudź i obierz ze skorupy, pokrój w małą kostkę.
- Twaróg rozgnieć widelcem i połącz z jajkami.
- Dopraw do smaku, dodaj majonez i musztardę, wymieszaj.
- Pastą posmaruj kanapki i posyp obficie posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
Z przepisu możesz pominąć dodatek majonezu i zastąpić go nieco większą ilością musztardy.
~ Oliwia Gawron, dietetyk