Pasta z groszku konserwowego
Opublikowano: 07.02.2022 r.
Pyszna, zdrowa i wegetariańska pasta z groszku konserwowego to doskonały sposób na dobry dodatek do kanapek. Jest ekspresowa i bardzo prosta.
Składniki dla 8 porcji:
- Groszek zielony konserwowy - 400 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 40 g
- Olej rzepakowy - 25 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- blender
Przepis krok po kroku
- Z groszku odlej zalewę. Słonecznik możesz uprażyć na suchej patelni.
- Zblenduj na gładką masę groszek, ząbek czosnku, olej, słonecznik, natkę pietruszki, sól, pieprz oraz sok z cytryny.
- Pastę dopraw do smaku.
Komentarz dietetyka
Groszek jest źródłem białka pochodzenia roślinnego. To dobry sposób, na uzupełnienie białka w diecie. Groszek może powodować niekorzystne objawy przewodu pokarmowego, takie jak wzdęcia lub bóle brzucha.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości