Pasta z cieciorki
Opublikowano: 08.12.2021 r.
Ciecierzyca, czosnek i oliwa z oliwek – ten trio to podstawa świetnej pasty z cieciorki! Wszystko, co potrzebne, aby ją zrobić. Cieciorka jest kremowa i sycąca, czosnek dodaje jej wyrazistości, a oliwa zapewnia gładką konsystencję i wzbogaca smak. Proste składniki, genialny smak.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciecierzyca konserwowa - 240 g (1 puszka)
- Czosnek - 6 g (1 ząbek)
- Oliwa z oliwek - 72 ml (6 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, kumin
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- blender, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Ciecierzycę odsącz i opłucz na sicie. Przełóż do miski.
- Do ciecierzycy dodaj oliwę, 6 łyżek wody, 0,5 łyżeczki kuminy, 0,25 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i ząbek czosnku.
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładką masę.
Komentarz dietetyka
Pasta z cieciorki to wyśmienite danie, które może być dodatkiem do pieczywa, pieczywa chrupkiego, krakersów, ale także do marchewki czy selera naciowego. Pasta ta jest zdrowym i pysznym dodatkiem, który wykorzystasz na wiele sposobów.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki