Pasta z buraków

Opublikowano: 09.10.2022 r.
Buraki, ser feta, oliwa z oliwek, czosnek i sok z cytryny - to główne składniki tej fantastycznej pasty z buraków. Idealne jako dodatek do pieczywa, na kanapki czy jako przystawka. Połączenie słodkich buraków z kremowym fetą i intensywnym czosnkiem tworzy wyrazisty, ale zbalansowany smak, któremu ciężko się oprzeć!
Składniki dla 4 porcji:
- Burak - 500 g
 - Ser Feta - 80 g
 - Oliwa z oliwek - 75 ml
 - Czosnek - 10 g
 - Sok z cytryny - 20 ml
 - Przyprawy - sól, pieprz, chilli, bazylia
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, blender
 
Przepis krok po kroku
- Buraki obierz i pokrój w ćwiartki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i polej 1 łyżką oliwy. Posyp solą, pieprzem.
 - Buraki włóż do piekarnika i piecz przez 50 - 60 minut, do całkowitej miękkości, w 200 st. C.
 - Buraki ostudź, przełóż do miski razem z fetą, sokiem z cytryny , resztą oliwy i czosnkiem. Zblenduj na gładką masę.
 - Pastę przypraw solą, pieprzem, bazylią i chili.
 
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i składników odżywczych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny