Pasta z białego sera

Opublikowano: 19.04.2024 r.
Ser twarogowy chudy, jogurt naturalny i szczypiorek to kluczowe elementy tej prostej i smacznej pasty z białego sera. Dodaj do niej trochę rzodkiewki dla chrupkości oraz olej lniany dla delikatnego posmaku. Na koniec wystarczy szczypta soli, by podkreślić smak. Tę zdrową i szybką przekąskę przygotujesz w kilka minut!
Składniki dla 4 porcji:
- Ser twarogowy chudy - 200 g (1 kostka)
- Jogurt naturalny 2% - 20 g (2 łyżki)
- Olej lniany - 10 ml (1 łyżka)
- Sól - 3 g (szczypta)
- Szczypiorek - 20 g (2 łyżki)
- Rzodkiewka - 30 g (3 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Twaróg przełóż do miseczki i rozgnieć go widelcem.
- Dodaj jogurt naturalny i olej lniany całość dokładnie wymieszaj.
- Dopraw twaróg za pomocą soli i pieprzu.
- Na końcu dodaj drobno posiekaną rzodkiewkę i szczypiorek.
Komentarz dietetyka
Do twarogu możesz włączyć swoje ulubione dodatki, idealnie sprawdzi się również ogórek lub zioła prowansalskie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk