Pasta z bakłażana po gruzińsku
Opublikowano: 14.04.2022 r.
Bakłażan, orzechy włoskie, czerwona papryka, czosnek i świeża kolendra to quintessencja tej gruzińskiej pasty z bakłażana. Jest kremowa, aromatyczna i pełna zdrowia - idealna jako dodatek do pieczywa albo dip do warzyw.
Składniki dla 23 porcji:
- Bakłażan - 1000 g
- Orzechy włoskie - 150 g
- Papryka czerwona - 240 g
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Kolendra świeża - 5 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, majeranek, papryka słodka, kurkuma, kolendra świeża, bazylia, papryka ostra, czosnek, gorczyca
Liczba porcji: 23
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, patelnia mała, blender, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Bakłażana umyj i pokrój w plastry wzdłuż. Usmaż je na patelni grillowej lekko natłuszczonej, aż będą miękkie. Następnie odłóż na bok, aż dobrze wystygną.
- Następnie orzechy włoskie podpraż na suchej patelni i rozdrobnij.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój w bardzo drobną kostkę.
- Kolendrę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera. Dodaj przyprawy, po szczypcie: soli, słodkiej papryki, gorczycy, bazylii, majeranku, ostrej papryki i kurkumy.
- Całość krótko zmiksuj.
Komentarz dietetyka
Domowa pasta z bakłażana po gruzińsku to dobra w smaku i zdrowa przekąska. Szczególnie że jej skład to tylko bardzo wartościowe dla zdrowia produkty. Taką pastę spokojnie możemy wliczyć do zalecanych 400 g warzyw dziennie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk