Pasta z bakłażana
Opublikowano: 24.11.2021 r.
Bakłażan, oliwa z oliwek i tahini – to trio tworzy doskonałą pastę, która zaskoczy Cię swoim bogatym smakiem. Przygotowanie jej jest proste i szybkie, a efekt końcowy wyśmienity. Idealna do smarowania chleba, jako dip do warzyw czy dodatek do różnych dań.
Składniki dla 5 porcji:
- Bakłażan - 300 g (1 średnia sztuka)
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Tahini (pasta sezamowa) - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, malakser
Przepis krok po kroku
- Bakłażana nakłuj widelcem i upiecz w piekarniku aż będzie lekko czarny.
- Kiedy wystygnie zdejmij z niego skórkę.
- Miąższ umieść w malakserze, dodaj czosnek, sól, pieprz oraz tahini i rozdrobnij, aż powstanie gładka masa.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj wraz z sokiem wyciśniętym z cytryny do pasty i wymieszaj.
- Gotową pastę podawaj z dodatkiem pieczywa.
Komentarz dietetyka
Pasta z bakłażana to zdrowe i niskokaloryczne smarowidło na kanapki. Zawiera sporo błonnika a także cenne składniki mineralne. Oliwa z oliwek jest także doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny