Pasta z awokado z czosnkiem

Opublikowano: 02.07.2025 r.
Awokado, czosnek, sok z cytryny – trio, które tworzy bazę tej niesamowitej pasty z awokado. Gładkie, kremowe awokado doskonale łączy się z ostrym czosnkiem, a całość podbija sok z cytryny, dodając jej świeżego, kwaskowatego smaku. Idealna do tostów, jako dodatek do sałatki, albo zdrowa przekąska.
Składniki dla 2 porcji:
- Awokado - 140 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (1 ząbek)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżka)
- Kolendra suszona, liście - 10 g (1 łyżeczka)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, rondelek
Przepis krok po kroku
- Awokado obierz ze skóry i rozgnieć widelcem, w tym czasie ugotuj jajko na twardo.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Dodaj pokrojone w drobną kostkę jajko.
- Dopraw do smaku świeżymi ziołami i sokiem z cytryny.
- Pastę z awokado podawaj na pieczywie obficie posypaną posiekaną kolendrą.
Komentarz dietetyka
Pastę z guacamole możesz przygotowywać bez dodatku jajka, taka wersja jednak będzie bardziej sycąca.
~ Oliwia Gawron, dietetyk