Pasta z awokado na kanapki
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Awokado, czosnek i oliwa z oliwek - to trio, które od razu kojarzy się z czymś przepysznym. W tej prostej paście na kanapki, dojrzałe awokado daje kremową konsystencję, czosnek dodaje wyrazistości, a oliwa z oliwek wszystko łączy, tworząc idealnie gładką i aromatyczną masę.
Składniki dla 3 porcji:
- Awokado - 250 g (2 małe sztuki)
- Czosnek - 30 g (1 główka)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, papryka wędzona
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- blender, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego pestkę.
- Miąższ z awokado umieść w pojemniku blendera.
- Do awokado dodaj obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, pieprz, sól oraz z paprykę wędzoną.
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę przy pomocy blendera.
- Gotową pastę podawaj jako dodatek do kanapek.
Komentarz dietetyka
Pasta z awokado na kanapki to doskonałe źródło cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich także spore ilości innych witamin oraz składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny