Pasta z awokado i twarogiem
Opublikowano: 24.01.2022 r.
Awokado, czosnek, jogurt naturalny i ser twarogowy półtłusty to główni bohaterowie tego przepisu na pyszną pastę. Awokado nadaje kremowej konsystencji, czosnek dodaje wyrazistości, jogurt naturalny wprowadza lekkość, a ser twarogowy zapewnia solidną bazę. Prosty przepis, duże doznania smakowe!
Składniki dla 6 porcji:
- Awokado - 300 g (1 średnia sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 małe ząbki)
- Jogurt naturalny 2% - 50 g
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g (1 mała kostka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- blender, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego pestkę.
- Miąższ awokado włóż do pojemnika blendera.
- Czosnek obierz z łupiny i wrzuć do awokado.
- Do pojemnika blendera dodaj ser twarogowy, jogurt naturalny i przyprawy.
- Składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładką pastę.
- Gotową pastę podaj z dodatkiem pieczywa.
Komentarz dietetyka
Pasta z awokado i twarogu to doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatek twarogu do pasty wzbogaca ją w źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny