Pasta z awokado i jajkiem
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Awokado, jajka, czosnek, świeża kolendra i cebula dymka—takie połączenie składników daje pyszną pastę, która idealnie nadaje się na kanapki lub jako dodatek do sałatek. To prosta, ale i pełna smaku propozycja, która szybko zrobi się Twoim kulinarnym hitem.
Składniki dla 3 porcji:
- Awokado - 300 g (1 sztuka)
- Jajko - 2 szt.
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Kolendra świeża - 20 g (1 garść)
- Cebula dymka - 20 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z limonki
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Awokado obierz ze skóry, usuń pestkę i pokrój w kostkę.
- Ugotowane jajka obierz i pokrój w kostkę.
- Wymiesza jajka z awokado, dodaj sól, pieprz, a całość skropl sokiem z limonki lub cytryny.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną cebulkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki i posmaruj pieczywo.
- Podawaj pastę obficie posypaną posiekaną kolendrą.
Komentarz dietetyka
Pasta z awokado i jajek to świetne połączenie na początek dnia, kanapka z taką pastą doda Ci energii i sytości do następnego posiłku. Jajka są źródłem wszystkich aminokwasów egzogennych, a awokado źródłem tłuszczy nienasyconych, bardzo pożądanych w naszej diecie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk