Pasta z awokado fit
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Awokado i czosnek to idealne połączenie na pyszną i zdrową pastę. Dojrzałe awokado dodaje kremowej konsystencji, a odrobina czosnku zapewnia wyrazisty smak. Tylko dwa główne składniki, a efektem jest smakowita i lekka pasta, która świetnie sprawdzi się na kanapkach lub jako dip do warzyw.
Składniki dla 2 porcji:
- Awokado - 200 g (1 duża sztuk)
- Czosnek - 30 g (1 główka)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- blender, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego pestkę.
- Miąższ awokado umieść w pojemniku blendera.
- Do awokado dodaj łyżkę soku z cytryny, obrany czosnek oraz przyprawy.
- Składniki zblenduj na jednolitą masę przy pomocy blendera.
- Gotową pastę podawaj dodatkiem pieczywa.
Komentarz dietetyka
Pasta z awokado to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Awokado dostarcza do organizmu również dużych ilości kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny