Pasta z awokado
Opublikowano: 16.05.2021 r.
Awokado i czosnek to dwa kluczowe składniki tej prostej, ale smakowitej pasty. Awokado dodaje kremowej konsystencji, a czosnek wprowadza wyrazisty aromat. Taka kombinacja sprawia, że pasta idealnie nadaje się jako smarowidło na pieczywo lub dodatek do innych dań.
Składniki dla 1 porcji:
- Awokado - 140 g (1 szt)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, papryka wędzona
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- praska do czosnku, miska
Przepis krok po kroku
- Awokado wydrąż i przełóż do mniejszej miseczki. Rozgnieć je widelcem.
- Czosnek przeciśnij za pomocą praski i dodaj do awokado.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do pasty.
- Całość dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dokładnie wymieszaj.
- Podawaj na kanapkach.
Komentarz dietetyka
Ta pasta jest bardzo zdrowa i pozwala na wprowadzenie większej ilości owoców do diety. Awokado zawiera cenny Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, które wpływają pozytywnie na zdrowie całego organizmu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny