Pasta kanapkowa
Opublikowano: 23.01.2025 r.
Marchewka, pietruszka, papryka czerwona – to główne bohaterki tej pysznej pasty kanapkowej. Do tego dochodzi aromatyczny czosnek i odrobina oliwy z oliwek, która nadaje kremowej konsystencji. Spróbuj połączyć te warzywa, a przekonasz się, jak cudownie smakują w prostej, codziennej paście.
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 135 g (3 sztuki)
- Pietruszka - 160 g (2 sztuki)
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 80 g (0,25 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (5 łyżek)
- Natka pietruszki - 10 g (2 łyżki posiekanej)
- Czosnek - 6 g (1 ząbek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, kmin rzymski
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, obieraczka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Marchew, selera i korzeń pietruszki obierz, razem z papryką pokrój na równe kawałki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Warzywa piecz 20-30 minut i pozostaw do wystudzenia.
- Warzywa przełóż do misy blendera. Dodaj oliwę z oliwek, posiekaną natkę pietruszki, ząbek czosnku oraz 0,5 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej i szczyptę kminu rzymskiego.
- Warzywa zblenduj na gładko i dopraw w razie potrzeby.
Komentarz dietetyka
Warzywna pasta kanapkowa jest fajną, smaczną i zdrową propozycją na kanapki. Jest dobrym sposobem aby wprowadzić więcej warzyw do diety.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki