Pasta jajeczna z twarogiem
Opublikowano: 19.07.2021 r.
Jajka, ser twarogowy i szczypiorek – to główni bohaterowie pysznej pasty jajecznej z twarogiem. Do tej klasycznej bazy dodajemy jogurt grecki, majonez i odrobinę chrzanu, co nadaje jej nieco pikantnego smaczku. Idealna na kanapki czy jako dip do warzyw, zrobi wrażenie na każdym, kto jej spróbuje.
Składniki dla 5 porcji:
- Jajko - 6 szt. (6 jajek rozmiar M)
- Ser twarogowy tłusty - 70 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 40 ml (2 łyżki)
- Chrzan - 5 g (1 łyżeczka)
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Szczypiorek - 25 g (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo (10 min w lekko osolonej wodzie).
- Ugotowane jajka ostudź, obierz i drobno posiekaj. Przełóż do miski.
- Szczypiorek posiekaj.
- Twaróg rozdrobnij widelcem.
- Do miski dodaj majonez, twaróg, chrzan, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku.
- Dokładnie wymieszaj.