Pasta jajeczna z tuńczykiem
Opublikowano: 22.04.2022 r.
Jajka, tuńczyk w sosie własnym i majonez: to trio jest sercem pysznej pasty jajecznej z tuńczykiem. Prosty przepis, który sprawdzi się na kanapkach, jako nadzienie do wrapów albo dodatek do sałatek. Idealny na szybkie śniadanie czy kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Jajko - 10 szt.
- Tuńczyk w sosie własnym - 180 g (1 puszka)
- Majonez - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Następnie ostudź w zimnej wodzie i obierz ze skorupy.
- Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z tuńczykiem z puszki.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z majonezem.
Komentarz dietetyka
Zamiast majonezu możesz użyć jogurtu greckiego lub wymieszać oba te składniki, wtedy pasta jajeczna będzie mniej kaloryczna.
~ Oliwia Gawron, dietetyk