Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Opublikowano: 22.07.2021 r.
Jajka, majonez, szczypiorek i suszone pomidory - to podstawa przepisu na pastę jajeczną, której smak zaskoczy każdego. Pomidory dodają charakteru, a majonez idealnie wiąże składniki, tworząc kremową konsystencję. Szczypiorek zaś dodaje odrobinę świeżości do tej smakowej mieszanki.
Składniki dla 4 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Szczypiorek - 45 g (1 pęczek)
- Suszone pomidory - 200 g (10 szt)
- Oliwki czarne - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, blender, duża miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj w rondelku na twardo. Ostudź i obierz.
- Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i zmieszaj razem z jajkami.
- Dodaj oliwki, majonez i zblenduj całość na gładką masę.
- Masę jajeczną dopraw solą, pieprzem i bazylią.
- Podawaj posypaną szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowy przepis na dodatek do kanapek pełen białka, dobrych tłuszczów i wielu substancji prozdrowotnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny