Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym

Opublikowano: 23.01.2022 r.
Jajka, ogórek kiszony, majonez i musztarda to składniki, które tworzą podstawę tej aromatycznej pasty jajecznej. Ta kombinacja daje mieszankę kremowej tekstury z lekkim, pikantnym akcentem kiszonych ogórków i ostrzejszym smakiem musztardy. Całość dopełnia świeży szczypiorek, który nadaje całości rześkości.
Składniki dla 4 porcji:
- Jajko - 4 szt.
 - Szczypiorek - 20 g (1/2 pęczka)
 - Ogórek kiszony - 100 g (2 sztuki)
 - Majonez - 20 g (2 łyżki)
 - Musztarda - 10 g (1 łyżka)
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
 
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
 - Ogórki pokrój w drobną kostkę, dodaj jajka pokrojone w kostkę.
 - Dodaj majonez i musztardę, dokładnie wymieszaj.
 - Na samym końcu dodaj drobno pokrojony szczypiorek i przeprawy.
 
Komentarz dietetyka
Pastę jajeczną podawaj na pieczywie dobrej jakości, najlepiej na żytnim na zakwasie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk