Pasta jajeczna z makrelą
Opublikowano: 19.07.2021 r.
Makrela wędzona, jajka, majonez i szczypiorek – to główni bohaterowie tej niesamowicie smacznej pasty jajecznej z makrelą. Połączenie delikatności jajek z wyrazistym smakiem makreli oraz kremową konsystencją majonezu, do tego odrobina świeżego szczypiorku, tworzy pyszne smarowidło na kanapki. Idealne na śniadanie lub jako szybka przekąska.
Składniki dla 6 porcji:
- Makrela wędzona - 250 g (2 wędzone makrele bez głowy)
- Jajko - 6 szt. (6 jajek rozmiar M)
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Szczypiorek - 20 g (4 łyżki)
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie (10 min). Następnie obierz je ze skorupki i posiekaj w małą kostkę. Przełóż do miski.
- Z wędzonych makrele pozbądź się ogona, a potem obierz je ze skórki i usuń kręgosłup z ościami. Rękoma porozrywaj makrelę na mniejsze kawałki. Pamiętaj, aby dobrze sprawdzić, czy pozbyłeś się wszystkich ości. Makrelę dodaj do jajek i całość wymieszaj.
- Szczypiorek posiekaj.
- Do miski z pozostałymi składnikami dodaj majonez, świeżo mielony pieprz oraz część szczypiorku.
- Dobrze wymieszaj.
- Górę pasty jajecznej z makrelą posyp pozostałym szczypiorkiem.