Pasta jajeczna z chrzanem
Opublikowano: 23.07.2021 r.
Jajka, majonez, chrzan i szczypiorek – oto główni bohaterowie naszej pasty jajecznej z chrzanem. Proste, ale wyraziste składniki tworzą pyszne smarowidło, które sprawdzi się na każdej kanapce czy w sałatce. Dodatek chrzanu nadaje jej charakteru, a szczypiorek podkreśla świeżość i aromat.
Składniki dla 3 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Chrzan - 10 g (1 łyżeczka)
- Szczypiorek - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, blender, miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj w rondelku na twardo.
- Ostudź je, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Jajka zmieszaj z majonezem i chrzanem, całość zblenduj na gładką masę.
- Dodaj sól, pieprz i drobno posiekany szczypiorek.
- Dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na bardzo zdrową pastę, która jest dobrą alternatywą dla sklepowych produktów. Zawiera sporo białka i zdrowych tłuszczów.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny