Pasta jajeczna Thermomix

Opublikowano: 09.02.2022 r.
Jajka, majonez i szczypiorek - oto klucz do rewelacyjnej pasty jajecznej przygotowanej za pomocą Thermomixa. Dzięki tej kombinacji składników uzyskasz kremową konsystencję i wyrazisty smak, idealny do kanapek czy jako dodatek do śniadania. Proste składniki, a efekt naprawdę pyszny!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 5 szt.
- Majonez - 50 g
- Szczypiorek - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- thermomix, koszyczek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Do naczynia Thermomixa wlej 500 ml wody i włóż koszyczek.
- Do koszyczka włóż jajka i gotuj je 14 minut / Varoma / obroty 1.
- Po ugotowaniu jajka ostudź, obierz i przekrój na pół.
- Naczynie Thermomixa umyj i osusz.
- Do naczynia Thermomixa włóż jajka, dodaj posiekany szczypiorek, majonez, dużą szczyptę soli i pół łyżeczki pieprzu ziołowego.
- Wymieszaj całość przez 20 sekund / obroty 3.5.
Komentarz dietetyka
Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk