Pasta jajeczna fit
Opublikowano: 09.02.2022 r.
Jajka, jogurt naturalny i musztarda – to trio, które sprawi, że Twoja pasta jajeczna fit będzie nie tylko zdrowa, ale i pyszna. Świeżo posiekany szczypiorek dodaje całości nieco charakteru, a dodatkowo prezentuje się świetnie na kanapkach. Ten przepis to prosty sposób na smaczne śniadanie, które nie obciąży Twojej diety.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Jogurt naturalny - 20 ml
- Musztarda - 5 g
- Szczypiorek - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, krajalnica do jajek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz.
- Jajka pokrój krajalnicą w kostkę i przełóż do miseczki.
- Szczypiorek posiekaj i dodaj do jajek.
- Następnie dodaj jogurt, musztardę i dopraw solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk