Pasta chili
Opublikowano: 13.02.2023 r.
Papryczka chili, czosnek, sól, cukier i olej rzepakowy – to składniki, które tworzą wyjątkowo aromatyczną i ostrą pastę chili. Taka kombinacja składników sprawia, że pasta ma bogaty smak i jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Przenieśmy się w świat intensywnych smaków i zapachów!
Składniki dla 1 porcji:
- Papryczka chili czerwona świeża - 1500 g
- Czosnek - 30 g (6 ząbków)
- Sól - 10 g (3/5 łyżki)
- Cukier - 45 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 170 ml
- Przyprawy - sól, papryczka chilli świeża, czosnek, cukier
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender, słoiki, rękawiczki
Przepis krok po kroku
- Ubierz rękawiczki jednorazowe. Papryczki umyj i osusz. Przekrój je wzdłuż na pół i usuń gniazdo nasienne.
- Papryczki pokrój w kawałki i umieść w garnku z grubym dnem. Wlej 3 łyżki wody i duś papryczki 15-20 minut, aż będą miękkie.
- Teraz dodaj czosnek pokrojony w plastry, cukier, sól i olej. Przemieszaj i podgrzej całość przez około 8 minut.
- Ściągnij garnek z palnika. Zblenduj całość na gładką masę.
- Do wyparzonych, suchych słoików włóż pastę. Dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
Za ostry smak papryczek odpowiada kapsaicyna. Jednak oprócz smaku nadaje ona również wielu właściwości prozdrowotnych. Określana jest jako naturalny antybiotyk, ponieważ opóźnia rozwój drobnoustrojów.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk