Passata pomidorowa
Opublikowano: 21.11.2022 r.
Pomidorowy smak zakręcony w słoiku! Najważniejszy składnik passaty pomidorowej to oczywiście soczyste, dojrzałe pomidory (aż 5 kg!). Z nimi w roli głównej stworzysz bazę do niezliczonych dań jak zupy, sosy czy pizze. Dowiedz się, jak zrobić własną domową passatę, która wypełni Twoją kuchnię niepowtarzalnym aromatem lata.
Składniki dla 40 porcji:
- Pomidor - 5000 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, czosnek
Liczba porcji: 40
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, butelka szklana
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku zagotuj wodę (ok. 3/4 wysokości garnka). Partiami wkładaj do niej pomidory na ok. 1 minutę, następnie wyjmij, obierz ze skórki, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Tak przygotowane pomidory przełóż do czystego garnka, dopraw wedle uznania i zagotuj. Gotuj ok. 5 minut.
- Passatę przelej go wygotowanych słoików lub szklanych butelek, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem, aż wystygną.
- Przed przelaniem możesz też ją zblendować, w zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać.
Komentarz dietetyka
Mimo że w wielu innych przepisach do passaty często dodaje się cukier, warto z niego zrezygnować. Będzie równie smaczna, a przy tym zdecydowanie zdrowsza.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk