Parówki w cieście naleśnikowym
Opublikowano: 11.01.2022 r.
Składniki: mleko, jajka, mąka pszenna, parówki, ser gouda. Parówki w cieście naleśnikowym to szybki i prosty sposób na smaczny obiad lub kolację. Wymieszasz mleko z jajkami, dodasz mąkę, a potem zanurzysz w tej mieszance parówki owinięte plasterkiem sera. Smażysz na złoty kolor i gotowe!
Składniki dla 8 porcji:
- Mleko 2% - 250 ml
- Woda gazowana - 250 ml
- Jajko - 3 szt.
- Mąka pszenna typ 550 - 225 g
- Parówki - 400 g (8 sztuk)
- Ser gouda - 120 g (8 plasterków)
- Bułka tarta - 24 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, mikser
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mleko, wodę, 2 jajka, mąkę, 2 łyżki oleju oraz szczyptę soli za pomocą miksera lub rózgi.
- Usmaż naleśniki na patelni beztłuszczowej. Odłóż na bok.
- W głębokim talerzu roztrzep pozostałe jajko widelcem. Wsyp bułkę tartą do drugiego talerza.
- Na każdym naleśniku połóż plaster sera i tak przygotowanym owiń parówkę.
- Każdą porcję obtocz w jajku i bułce tarce.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż na nim parówki w cieście naleśnikowym.
Komentarz dietetyka
Warto nauczyć się czytania etykiet, by mieć pewność tego co ląduje na naszych talerzach.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk