Parówki w cieście francuskim z serem
Opublikowano: 11.01.2022 r.
Ciasto francuskie, parówki, ser gouda - to trio, które sprawi, że twoje kubki smakowe oszaleją ze szczęścia! Te parówki w cieście francuskim z serem to szybki i pyszny pomysł na przekąskę, który zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Dodaj do tego białko jajka i odrobinę sezamu na wierzch, a w kuchni zapachnie jak nigdy wcześniej.
Składniki dla 6 porcji:
- Ciasto francuskie - 275 g (1 opakowanie)
- Parówki - 300 g (6 sztuk)
- Ser gouda - 90 g (6 plastrów)
- Białko jajka - 1 szt.
- Sezam nasiona - 5 g (1 łyżeczka)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ciasto francuskie rozłóż i przekrój wzdłuż na pół.
- Każdy kawałek podziel jeszcze na 3 części.
- Na każdym kawałku ciasta połóż plasterek sera.
- Przygotowanym ciastem owiń parówkę i przełóż na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.
- Z wierzchu posmaruj ciasto białkiem jaja i posyp nasionami sezamem.
- Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
Komentarz dietetyka
Im krótszy skład wybranego produktu, tym jest on bardziej naturalny a tym samym zdrowszy.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk