Parówki w cieście drożdżowym

Opublikowano: 30.12.2021 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, parówki, ser żółty, ketchup i jajka — to najważniejsze składniki na pyszne parówki w cieście drożdżowym. Idealne na kolację lub przekąskę, te parówki są łatwe do zrobienia i zachwycą każde podniebienie. Połączenie serowego nadzienia z chrupiącym ciastem i ketchupem sprawia, że to danie jest hitem!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g (3 szklanki)
- Drożdże świeże - 50 g (pół kostki)
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Parówki - 700 g
- Ser żółty - 400 g
- Ketchup - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Białko jajka - 2 szt.
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Przyprawy - sól, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W ciepłej wodzie rozpuść drożdże, łyżkę mąki i cukru.
- Przesiej mąkę i dodaj do niej zaczyn drożdżowy, sól, jajka i roztopione masło, zagnieć gładkie ciasto, powinno delikatnie odklejać się od rąk.
- Ciasto zostaw w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
- Rozwałkuj ciasto i podziel na równe porcje.
- Kawałki ciasta posmaruj ketchupem i posyp suszonymi pomidorami.
- Parówki przekrój na pół i ułóż jedną połówkę na kawałku ciasta.
- Zetrzyj ser na tarce.
- Posyp parówkę serem i zwiń w rulon.
- Ciasto posmaruj białkiem jajka wymieszanym z wodą.
- Piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Parówki w cieście drożdżowym to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Ciasto drożdżowe jest nisko kaloryczne. Zawiera jednak dużą ilość glutenu, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na celiakię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny