Parówka w cieście francuskim
Opublikowano: 12.10.2021 r.
Parówki, ciasto francuskie i jajko to trio, które uczyni Twoją przekąskę naprawdę wyjątkową. Z pomocą chrzanu, ketchupu i majonezu, parówki w cieście francuskim stają się prawdziwą przyjemnością na każdą okazję. Przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt – rewelacyjny!
Składniki dla 10 porcji:
- Parówki - 500 g (10 sztuk)
- Chrzan - 25 g
- Ketchup - 25 g
- Majonez - 20 g
- Ciasto francuskie - 275 g (1 opakowanie)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Wymieszaj w miseczce majonez z chrzanem i ketchupem, dodaj do niego sól, pieprz i oregano.
- Ciasto francuskie podziel na 10 prostokątów. Posmaruj kawałki ciasta sosem, nie smaruj do końca tak aby pozostał wolny brzeg.
- Parówkę połóż na środek ciasta i zawiń, sklej brzegi i natnij wierzch ciasta. Posmaruj roztrzepanym jajkiem z solą.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut.
- Gotowe parówki w cieście francuskim wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Parówka w cieście francuskim to dobre danie śniadaniowe dla dzieci. Jeśli masz nietolerancję glutenu powinieneś unikać ciasta francuskiego z mąki pszennej. Osoby chore na cukrzycę także nie powinny spożywać tego typu wyrobów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny