Parmigiana
Opublikowano: 22.06.2021 r.
Bakłażan, mozzarella, parmezan, przecier pomidorowy i czosnek – to kluczowe składniki parmigiany. Ta włoska zapiekanka łączy w sobie delikatność bakłażana z kremową mozzarellą i wyrazistym parmezanem. Całość dopełnia aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem czosnku. Gotowy efekt to prawdziwa eksplozja smaków idealna na obiad lub kolację.
Składniki dla 6 porcji:
- Bakłażan - 750 g (3 bakłażany)
- Ser Mozzarella - 250 g (1 kulki)
- Ser parmezan - 250 g (W kostce)
- Przecier pomidorowy bez soli - 350 g
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Olej rzepakowy - 10 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia grillowa, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Ser mozzarella pokrój w drobną kostkę, a parmezan zetrzyj na tarce. Sery wymieszaj ze sobą.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Następnie wrzuć tam przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 1 min wlej przecier pomidorowy i pomidory z puszki (krojone, bez skórki). Zagotuj i dodaj 1 łyżkę oregano oraz nieco soli i świeżo mielonego pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut.
- Bakłażany opłucz i osusz. Odetnij obydwa końce. Bakłażany pokrój w krążki i posyp solą. Odstaw na 30 min. Po tym czasie przepłucz bakłażany i dobrze osusz.
- Tak przygotowane bakłażany umieść na patelni grillowej. Grilluj je do uzyskania złotego koloru.
- Na spodzie naczynia żaroodpornego umieść nieco sosu pomidorowego. Następnie wyłóż bakłażany, rozprowadź po nich nieco sosu i posyp całość serami. Ponownie nałóż warstwę składającą się bakłażanów, a potem sos i ser. Układaj warstwy aż do zużycia wszystkich składników. Na górze powinien być sos i trochę sera.
- Piekarnik rozgrzej do 185 stopni (grzanie góra-dół).
- Zapiekankę piecz ok. 25 minut. Podawaj na ciepło.