Parlenka
Opublikowano: 08.12.2021 r.
Drożdże świeże, mąka pszenna typ 500 i olej rzepakowy – to kluczowe składniki idealnego parlenka. To bułeczka, która zaskoczy Cię delikatnością i puszystością. Prosty przepis, który nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Składniki dla 3 porcji:
- Drożdże świeże - 40 g
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- W misce rozpuść drożdże w 200 ml ciepłej wody z łyżką cukru.
- Wsyp łyżkę mąki i odstaw na 15 minut.
- Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj do niego przesianą mąkę pszenną, sól i olej, zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Po tym czasie podziel ciasto na dwa równe kawałki i uformuj je w owal.
- Rozgrzej patelnię i smaż placek na małym ogniu, aż będzie rumiany.
- Powinno to zająć około 5-7 minut z jednej strony.
Komentarz dietetyka
Parlenka to doskonały domowy wypiek z ciasta drożdżowego. Jest on źródłem składników mineralnych i witamin. Zawiera także dużo prostych węglowodanów, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny