Parfait
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Jajka, śmietanka kremowa i chałwa! Mamy tu przepis na parfait, który jest po prostu bombą smakową. W dodatku dodajmy jogurt grecki, maliny, borówki i płatki migdałów, żeby znakomicie dopełnić całość. Ten deser przepełniony kremową konsystencją i owocową świeżością na pewno zrobi wrażenie!
Składniki dla 8 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 700 g (3 niepełne szklanki)
- Cukier - 250 g
- Chałwa - 200 g
- Jogurt grecki pełnotłusty - 300 g
- Maliny - 400 g
- Borówka amerykańska - 400 g
- Migdały - płatki - 200 g
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, wysoki kielich
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej piany.
- W rondlu podgrzej śmietanę i dodaj do niej pokruszoną na kawałki chałwę.
- Zagotuj śmietanę, zmniejsz ogień i cienką stróżką wlewaj do niej masę z jajek, cały czas mieszaj.
- Krem powinien zgęstnieć.
- Wystudź krem.
- Upraż płatki migdałów.
- Krem przełóż do kielicha, na wierzch umieść jogurt grecki, owoce i płatki migdałów.
- Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.
Komentarz dietetyka
Parfait to słodki domowy deser zawierający dużą ilość cukru. Parfait to kaloryczny deser, którego unikać powinny osoby chorujące na cukrzycę lub będące na diecie redukcyjnej. Możesz zastąpić połowę dodanego do deseru cukru na ksylitol.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny