Papryki faszerowane
Opublikowano: 03.06.2021 r.
Papryka czerwona, mięso mielone wieprzowo-wołowe i ryż biały to główne składniki magicznego dania, które nazywamy paprykami faszerowanymi. Dodaj trochę cebuli, jajko, koncentrat pomidorowy i ser parmezan, i masz gotowy przepis na pyszny obiad! Po prostu nadziej papryki tym wszystkim i wrzuć do piekarnika – nic prostszego.
Składniki dla 6 porcji:
- Papryka czerwona - 450 g (3 średnie sztuki)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 300 g
- Oliwa z oliwek - 25 ml
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Ryż biały - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Koncentrat pomidorowy - 25 g
- Ser parmezan - 100 g
- Przyprawy - papryka słodka, kurkuma, natka pietruszki świeża, oregano, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedź go i pozostaw do delikatnego przestygnięcia.
- Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj do niej pokrojony czosnek oraz mięso mielone. Składniki dobrze podsmaż.
- Mięso dopraw solą, pieprzem, papryką czerwoną, kurkumą oraz oregano. Następnie do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze około 2 minut.
- Do mięsa na patelni dodaj ugotowany ryż, składniki podgrzewaj jeszcze przez około minutę.
- Zawartość patelni zestaw z ognia do ostygnięcia. Następnie do mięsa dodaj jajko i całość dokładnie wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
- Papryki umyj, przetnij na pół i usuń z nich nasiona. Wnętrze papryk wysmaruj oliwą.
- Papryki napełnij farszem mięsnym i ułóż je w naczyniu żaroodpornym, do którego na koniec wlej pół szklanki wody.
- Papryki piecz przez około 35 minut w nagrzanym piekarniku.
- Po tym czasie na każdą paprykę ułóż starty na tarce parmezan i całość zapiekaj jeszcze przez 10 minut, aby ser się roztopił i zarumienił.
- Papryki podawaj od razu po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Nadziewane papryki to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Papryka, jest bogatym źródłem witaminy C, której podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na układ odpornościowy naszego organizmu. Jej podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny