Papryki chili marynowane

Opublikowano: 29.08.2023 r.
Papryczki chili, sól, cukier i ocet jabłkowy – to cztery kluczowe składniki potrzebne do przygotowania pysznych, pikantnych papryczek chili marynowanych. To świetny sposób na zachowanie smaku świeżych papryczek w minimalistycznej, ale intensywnie aromatycznej formie, idealnej do różnych dań.
Składniki dla 3 porcji:
- Papryczka chili czerwona świeża - 125 g (1/2 szklanki)
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
- Ocet jabłkowy - 250 ml (1 szklanka)
Liczba porcji: 3
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
- Umyj papryki i delikatnie przekłuj je kilkakrotnie widelcem lub wykałaczką.
- Umieść je w słoiku lub pojemniku.
- W rondelku przygotuj marynatę, wymieszaj ocet, wodę, sól i cukier.
- Delikatnie podgrzewaj marynatę na średnim ogniu, mieszając, aż sól i cukier się rozpuszczą. Nie doprowadzaj do wrzenia.
- Gdy marynata będzie gotowa, wlej ją do słoika i szczelnie zamknij.
- Gdy marynata ostygnie umieść słoik w lodówce i pozostaw go tam na kilka godzin.
Komentarz dietetyka
Do przygotowania marynowanych papryczek możesz użyć dowolnego rodzaju, idealnie sprawdzą się klasyczne papryczki chili, ale możesz wybrać też jalapeno.
~ Oliwia Gawron, dietetyk