Paprykarz wegański

Opublikowano: 26.07.2025 r.
Papryka czerwona, ryż brązowy, ostra papryczka chili, cebula, marchewka i koncentrat pomidorowy — to główne gwiazdy tego wegańskiego paprykarza. Aromatyczna mieszanka zagotowana razem w jednym garnku, z delikatnym dotykiem oliwy z oliwek, tworzy pełne smaku i zdrowe danie idealne na kolację.
Składniki dla 8 porcji:
- Papryka czerwona - 240 g (2 papryki)
- Ryż brązowy - 100 g
- Papryczka chili czerwona świeża - 20 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Marchewka - 45 g (1 marchew)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Koncentrat pomidorowy - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, czosnek granulowany
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender, tarka, patelnia, pokrywka do patelni, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- Cebulę, paprykę i papryczkę chili pokrój w kostkę.
- Marchew zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- Cebulę podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor. Następnie dodaj resztę warzyw.
- Całość duś pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
- Do patelni dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy.
- Duś jeszcze około 5 minut i odstaw do wystudzenia.
- Do naczynia od blendera włóż ugotowany ryż i przygotowane wcześniej warzywa.
- Zblenduj pastę, ale nie na gładką masę.
Komentarz dietetyka
Wegański paprykarz posiada niski indeks glikemiczny oraz w przepisie posiada składniki, które mają wiele wartości odżywczych. Pasta jak najbardziej polecana jest dla każdego.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk