Paprykarz domowy
Opublikowano: 16.11.2024 r.
Domowy paprykarz to idealny sposób na włączenie większej ilości ryb do Twojego menu. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis
Składniki dla 3 porcji:
- Dorsz filet - 300 g
- Basmati - 100 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Papryka czerwona - 200 g (1 sztuka)
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (2 łyżki)
- Pomidory w puszce - 200 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż.
- Filety rybne opłucz i osusz. Ugotuj rybę na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 10 minut, aż będzie miękka.
- Po ugotowaniu rozdrobnij rybę na mniejsze kawałki.
- W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się miękka i lekko złocista.
- Dodaj startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę.
- Dodaj do rondla czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
- Dodaj krojone pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
- Do sosu dodaj ugotowaną rybę i ugotowany ryż.
- Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
Komentarz dietetyka
Paprykarz możesz przygotować z dowolnego rodzaju ryb.
~ Oliwia Gawron, dietetyk