Paprykarz
Opublikowano: 03.06.2021 r.
Filet z dorsza, biały ryż, marchewka, pietruszka, cebula i bulion warzywny to składniki, które tworzą podstawę smakowitego paprykarzu. Jeśli lubisz mieszankę delikatnego dorsza z warzywnymi akcentami oraz głębokim smakiem bulionu, to ten przepis na pewno przyciągnie Twoją uwagę. Dodatek koncentratu pomidorowego nadaje całości wyrazistości.
Składniki dla 10 porcji:
- Dorsz filet - 300 g (możesz użyć innego fileta rybnego)
- Ryż biały - 100 g
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Pietruszka - 100 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 50 g (1 mala sztuka)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Bulion warzywny - 200 ml
- Koncentrat pomidorowy - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź go i pozostaw do wystudzenia.
- Marchew i pietruszkę obierz, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulkę od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodaj starte warzywa, dopraw solą i pieprzem oraz smaż około 3 minut.
- Do warzyw dodaj bulion warzywny, patelnię przykryj pokrywa i warzywa duś około 10 minut.
- Z patelni zdejmij pokrywkę, dodaj pokrojoną w drobne kawałki rybę, paprykę słodką i ostrą oraz odcedzony ryż. Składniki wymieszaj i podgrzewaj około 4 minut.
- Na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy a składniki dokładnie wymieszaj.
- Gotowy paprykarz przełóż do miseczki.
Komentarz dietetyka
Ryby w naszej diecie powinny występować około 2-3 razy w tygodniu. Pasty rybne są doskonałym wyborem, aby włączyć je do naszego jadłospisu. Ryby morskie, szczególnie te tłuste, są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie tych z rodziny omega-3 i omega-6. Dodatkowo tłuste ryby morskie dostarczają sporych ilości witaminy D.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny