Papryka z grilla
Opublikowano: 17.08.2022 r.
Czerwona papryka, zielona papryka i odrobina oleju rzepakowego – to trio, które zamieni Twoje grillowanie w prawdziwą ucztę. Kolory i smaki idealnie się uzupełniają, a prostota wykonania sprawia, że danie przypadnie do gustu nawet początkującym miłośnikom grilla.
Składniki dla 4 porcji:
- Papryka czerwona - 200 g (1 duża sztuka)
- Papryka zielona - 200 g (1 duża sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, tymianek, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- grill
Przepis krok po kroku
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na ćwiartki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Paprykę umieść na tacce aluminiowej.
- Paprykę polej olejem rzepakowym.
- Dopraw solą, tymiankiem i czosnkiem.
- Grilluj paprykę na rozgrzanym grillu przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
Papryka z grilla to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Papryka jest świetnym warzywem na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera małą ilość kalorii. Papryka jest także świetnym źródłem przeciwutleniaczy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny