Papryka nadziewana
Opublikowano: 28.10.2021 r.
Papryka czerwona, mięso mielone z indyka, cebula i ser mozzarella – to główne składniki w przepisie na aromatyczną paprykę nadziewaną. Uzupełnione dodatkami jak kukurydza czy marchewka, tworzą danie, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Dzięki koncentratowi pomidorowemu i oliwie z oliwek całość nabiera intensywnego smaku, idealnego na rodzinny obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Papryka czerwona - 960 g (4 szt)
- Mięso mielone z indyka - 400 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Ser Mozzarella - 250 g
- Kukurydza konserwowa - 85 g (pół mini puszki)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Koncentrat pomidorowy - 25 g (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, kmin rzymski
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.
- Gdy będzie rumiana dodaj mięso.
- Przypraw je solą, pieprzem, papryką i kminem.
- Całość smaż przez 10 minut.
- Następnie dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i kukurydzę.
- Całość smaż 12 minut.
- Na koniec wymieszaj farsz z koncentratem.
- Papryki umyj, rozkrój i pozbaw gniazd nasiennych.
- Wypełnij je farszem, a na wierzch ułóż pokrojone plastry mozzarelli.
- Papryki wyłóż na blachę piekarnika, pokrytą papierem do pieczenia.
- Całość piecz w 200 stopniach przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, które może pojawiać się w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny