Papryka marynowana z olejem
Opublikowano: 18.08.2022 r.
Papryka czerwona, żółta i zielona w towarzystwie oleju rzepakowego i octu spirytusowego to kluczowe składniki przepisu na paprykę marynowaną z olejem, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Nie zapomnij o cukrze, by zrównoważyć smaki. Z takim zestawem składników marynata nabiera prawdziwego charakteru.
Składniki dla 8 porcji:
- Papryka czerwona - 700 g (3 duże sztuki)
- Papryka żółta - 700 g (3 duże sztuki)
- Papryka zielona - 700 g (3 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Ocet spirytusowy - 1000 ml (4 szklanki)
- Cukier - 200 g
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gorczyca
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grube paski.
- Czosnek obierz z łupiny i przekrój na połówki.
- Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól i ocet.
- Zagotuj marynatę.
- W słoikach umieść gorczycę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.
- Umieszczaj w słoikach dość ciasto paprykę, mieszając kolory.
- Wlej gorącą zalewę i do każdego słoika wlej po dwie łyżki oleju rzepakowego.
- Słoiki zakręć dokładnie i wstaw do garnka.
- Wlej wodę do 2/3 wysokości słoików.
- Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
- Słoiki wyjmij z garnka i postaw do góry dnem.
Komentarz dietetyka
Papryka marynowana z olejem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Papryka jest bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy oraz innych składników mineralnych i witamin. Papryka jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny