Papryka marynowana na słodko

Opublikowano: 09.10.2022 r.
Czerwona papryka, ocet spirytusowy, cukier, miód i odrobina oleju rzepakowego – oto, co znajdziesz w naszej marynowanej papryce na słodko. Delikatna słodycz i lekka kwaskowość zamknięte w słoiku, doskonałe jako dodatek do mięs czy sałatek. Pozwól sobie na proste przygotowanie i smakuj pyszne przetwory przez cały rok.
Składniki dla 10 porcji:
- Papryka czerwona - 1800 g
- Sól - 20 g
- Ocet spirytusowy - 200 ml
- Cukier - 150 g
- Miód - 100 g
- Olej rzepakowy - 45 ml
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Na dno słoików wrzuć kilka nasionek gorczycy, liść laurowy i po 3 ziela angielskie.
- Paprykę umyj, usuń pestki i podziel na małe części, rozdziel je na słoiki.
- W garnku podgrzej 2 litry wody. Dodaj do niej ocet, sól, cukier, miód i olej. Zagotuj.
- Zalewę nieco ostudź i przelej do słoików.
- Słoiki pasteryzuj 10 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek, powinny na niego jednak uważać osoby z chorobami żołądka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny