Papryka marynowana
Opublikowano: 31.08.2022 r.
Papryka czerwona, ocet spirytusowy, cukier i sól – to właśnie te składniki tworzą bazę naszej papryki marynowanej, którą będziecie uwielbiać. Marynowana papryka to prawdziwy hit na każdą okazję. Słodko-kwaśny akcent od octu spirytusowego, dopełniony nutą cukru i soli, tworzy smak, który trudno zapomnieć.
Składniki dla 10 porcji:
- Papryka czerwona - 1000 g (4 duże sztuki)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Ocet spirytusowy - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 150 g
- Sól - 50 g
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, gorczyca
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik 400 ml
Przepis krok po kroku
- Słoiki umyj i osusz.
- Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Cebulę obierz i pokrój w plastry.
- Do słoików ułóż paprykę, dodaj do niej plastry cebuli, nieobrane ząbki czosnku oraz olej.
- Następnie do każdego słoika włóż 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, pół łyżeczki gorczycy oraz 2 ziela angielskie.
- Składniki w słoikach dokładnie dociśnij, aby nic nie wystawało.
- W garnku zagotuj 5 szklanek wody z dodatkiem octu, cukru oraz soli.
- Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach tak, aby wszystkie składniki były przykryte zalewą.
- Słoiki zakręć suchymi przykrywkami.
- Słoiki pasteryzuj w gorącej wodzie przez 10 minut.
- Następnie słoiki wyciągnij i pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Papryka marynowana to dokonała propozycja na przechowanie warzyw podczas zimy. Paprykę można wykorzystać jako dodatek do obiadu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny