Papryka konserwowa z miodem
Opublikowano: 03.01.2022 r.
Papryka czerwona, ocet spirytusowy, cukier i miód to podstawowe składniki niezwykle aromatycznej i nieprzeciętnie smacznej papryki konserwowej z miodem. Połączenie słodyczy miodu z odrobiną kwasowego posmaku octu sprawia, że ten przepis to coś, czego nie powinno zabraknąć w domowej spiżarni każdej osoby kochającej przetwory.
Składniki dla 4 porcji:
- Papryka czerwona - 1000 g
- Ocet spirytusowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Miód - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w dowolny sposób na mniejsze kawałki.
- Przełóż papryki do słoików, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę.
- Do garnka wlej 1 litr wody i delikatnie podgrzewaj.
- Następnie wsyp cukier, mieszaj, aby się rozpuścił.
- Na końcu dodaj miód i spirytus. Zalej przygotowane w słoikach papryki.
- Pasteryzuj słoiki przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
Domowe przetwory to idealny dodatek do obiadów, zdecydowanie na nie postaw. Przetwory to prosty sposób na zamknięcie cennych witamin w słoiku.
~ Oliwia Gawron, dietetyk